Flyttar

Jag kommer nu att flytta till en ny blogg, och jag hoppas att ni som troget synts till i min statistik väljer att följa med mig dit. Välkomna!
http://carbeagus.blogspot.com/

Kaffe

För ungefär ett år sedan drog jag ner på kaffedrickandet så att jag till slut inte drack kaffe alls på ganska länge.
Beslutet fattades på grund av en kombination av graviditet med tillhörande illamående och min då nya jobbarkompis uttalande om mjölken i kaffeautomater av den typ som fanns i personalrummet på jobbet. (Enligt honom var mjölken praktiskt taget att likställa med tvättmedel. Jag kan väl säga att jag inte var så sugen på kaffe på jobbet efter det...)

Under sommaren gjorde jag vad jag minns ett enda undantag: På Zetas trädgårdscafé. Den latten är den bästa jag druckit, och eftersom jag är där så sällan kunde jag inte låta bli att unna mig.

I september avslutades graviditeten och där någonstans återupptogs kaffedrickandet. Först ett glas latte om dagen, sedan trappade jag upp till två om dagen. Nu dricker jag ibland tre om dagen, och förståelsen för mitt långa uppehåll är lika med noll. Hur klarade jag av det? Varför ville jag klara av det?

När jag var på jobbet i förra veckan snuddade tanken vid att ta en gammal god chocoffee i automaten...
...men så långt har jag visst inte kommit än.

Frustration!

När jag bara hade ett barn tyckte jag att det var urjobbigt att vara hemma med sjukt barn. Hon var gnällig (hon var ju sjuk) och vi kunde inte vara ute, i alla fall inte om det var för kallt. Instängd i hemmet med ett sjukt barn en hel dag eller ännu mer.

Nu har jag två barn, och ett sjukt barn har blivit ännu jobbigare!
Den ena är lika gnällig och svår att tillfredsställa som tidigare, med det tillägget att hon nu är avundsjuk på all uppmärksamhet lillasyster får.
Den andra är i behov av frisk luft och sömn, och vad vore bättre än att kombinera detta genom en promenad med vagnen? Rent teoretiskt inget, men när storasyster är sjuk får vi helt sonika stryka promenaden, och får därmed ytterligare en gnällig unge på halsen.

Som en liten kompromiss väntade jag tills lillan var helt slut, tog sedan en minipromenad ner till postlådan och tillbaka till huset, gungade vagnen en stund och hoppades på tur. Alltmedan storasyster ylade inifrån eftersom hon var ensam. Nu sover i alla fall lillan på trappen, och stora tjejen är hyfsat nöjd med att jag är inne igen.

Jag fasar för den dag de är sjuka båda två. Jag antar att det är nästa steg på skalan.

Upp i rök

I natt brann min arbetsplats upp i en med all sannolikhet anlagd brand. Inte hela skolan, men den delen där jag jobbar.
I kölvattnet kommer en flod av känslor...
Ilska, så klart. Hur kan man göra så?!
Sorg. Här jobbade jag när jag först började på den här skolan, och det är också här jag jobbat min längsta sammanhängande tid. Det finns en hel del minnen.
Oro. Vad händer nu? Hur går det för barnen och var kommer jag att jobba i höst?
Lättnad. Ingen blev skadad.
Tomhet. Jag har nu inga som helst jobbprylar kvar. Det blir till att börja om på noll.
Och så en annan slags lättnad: Jag är så glad att jag är mammaledig och slipper jobba den här terminen, som utan tvekan kommer att vara en av de rörigaste terminer skolan har upplevt. Förhoppningsvis är det mesta ordnat till terminsstarten i höst.

En ganska jobbig dag

Onsdag.
Vaknar klockan fyra, efter att ha kommit i säng först efter midnatt, för att byta blöja och amma. Även om vi ligger och ammar är det svårt att somna om när sambon ska upp halv sex, stora tjejen vaknar också typ då, och snart nog är det dags att förbereda för att åka till dagis.
Håller tummarna för att bilen startar, vilket den gör tack vare det nya batteriet som sattes i dagen innan.
Lämnar på dagis och åker en snabbis till affären på väg hem. När jag kommer ut ser jag att ena bakdäcket är platt. Hejdå förmiddagskaffe!
Jag är sinnebilden av en hjälplös kvinna: det är kallt och jag har en bäbis med mig, har inte en aning om vad jag ska ta mig till, vet inte ens om reservhjulet finns i bilen eller inte.
Tack och lov kom en fantastisk kvinna till min räddning. Hon gör mer än att bara hjälpa till: Hon tar tag i hela situationen och hämtar en bättre domkraft på sitt jobb (hon jobbar på en däckfirma, hur mycket tur får man ha?), erbjuder mig att sätta dottern i hennes varma bil istället för i min kalla, och vill inte ha någonting som tack.
Åker vidare till sambons jobb för att byta bil; han får ta hand om punkteringen. Hjälplös kvinna...
Slutligen kommer jag hem, stressar fram en caffe latte och får sedan bråttom att fixa mat innan jag måste iväg igen.
Lillan ska lämnas hos farmor och jag ska på massage. Sedan till dagis och hämta stora tjejen, tillbaka till farmor, amma, fika lite och bli rejält osams med stora tjejen. Inte så konstigt med tanke på att jag är trött och sliten och hon är trotsig som vanligt.
Hemfärd under tystnad - hon är riktigt arg på mig.
Väl hemma möts jag av de oupplockade kassarna. Det hann jag ju aldrig...
SMS till sambon, jag måste få ur mig något. Får uppmuntran tillbaka och forsätter kriget mot dottern. Hon kräver att få spela på datorn, men jag säger nej. Hon ska inte uppmuntras när hon är otrevlig.
Ingen TV heller och sedan somnar hon på soffan, alldeles utmattad.
Själv måste jag amma. Fortfarande ingen sömn. Lovar mig själv att gå och lägga mig tidigt.
Sambon kommer hem och lagar mat med stora tjejen som har vaknat. Jag får till och med en kram av henne till slut.
Han nattar henne sedan, och av någon anledning sätter vi på en film. Återigen är det midnatt innan jag kommer i säng.

Torsdag.
Vaknar klockan fyra...

Ineffektivt

I tisdags fick jag hämta min dotter på dagis med hjälp av kollektivtrafiken.
Jag tackar nu min lyckliga stjärna för att detta inte är något jag måste göra dagligen.
Jag gick hemifrån vid halv ett och var inte hemma förrän klockan tre. Om jag dessuton ska lämna på morgonen blir det det dubbla, alltså fem timmar om dagen för att lämna och hämta på dagis. Det känns extra meningslöst med tanke på att hon bara är på dagis fem timmar om dagen...
Tacka vet jag bilen, då tar det bara 40 minuter, även om hon trilskas.


Köldblind

Framfart i alltför höga hastigheter kan medföra fartblindhet, som får en att tycka att man står still när man saktat ner till 50 eller 70 kilometer i timmen...

Alltför låga temperaturer kan uppenbarligen medföra köldblindhet, så att man tror att det är varmt ute när det "bara" är tio minus...


Slut på jullovet...

I morgon börjar min sambo jobba igen, efter en lång julledighet.
På tisdag ska stora tjejen tillbaka till dagis efter ett ännu längre uppehåll.
Själv ska jag fortsätta vara hemma med lillan, men vi får i alla fall tillbaka lite rutiner, och jag kanske kan lära mig vilken dag det är... Nu har det inte varit någon skillnad på vardag och helgdag, och helgdagarna har i alla fall inte hållit sig till helgerna, utan valsat runt i veckorna lite som de velat. Nu tror jag att det är vanliga veckor ända till påsk, och det ska bli skönt!

Jag hoppas att den värsta kylan är över, så att det kan hålla sig runt fem minus eller så. Då kan man ju i alla fall vara utomhus. Jag vill ju hålla igång mina promenader, och så mår stora tjejen bättre när hon får vara ute och leka i snön!
Det vore bra om den bil som räknas som min kunde fungera framöver också... Den har trilskats lite under juluppehållet, och därför har den mest fått stå, men nu kommer jag att behöva den. Om jag inte vill gå upp i ottan, pälsa på barnen och skjutsa herrn i huset till jobbet varje dag, förstås.
Jag ser gärna att väglaget stabiliserar sig, så att vi kan åka på lite utflykter. Svininfluensan vilar ju för tillfället, så jag vill passa på att göra något med min ledighet. Hösten blev lite småjobbig på det viset...

Välkommen vardag!

Lika gamla

Min yngsta dotter fyller fyra månader idag. Min äldsta dotter är fyra år.
Min äldsta dotter är nu 56 månader. Min mor är 56 år.
På sätt och vis är de lika gamla allihop! =)

Förslappade

Igår kväll insåg jag att vår familj förslappats under helgerna.
Ledighet, förkylningar och kyla har hjälpts åt att förvandla oss till riktiga soffpotatisar.
Jo, jag har varit ute på enstaka promenader, men det är bara jag och mest för att få en kinkig bäbis att somna i vagnen... Stora tjejen, som ju är i den ultimata snölekaråldern, 4 år, har inte ens fått fram snöleksakerna från sommarförvaringen på vinden.

Det som fick mig att komma till insikt var det faktum att just stora tjejen inte bytt om från pyjamas sedan nyårskvällen. Och detta var alltså den andra januari! Andra, inte första.
Samtidigt var hon riktigt gnällig. Hon hade ont överallt, och inget hjälpte, så jag bestämde att hon behövde frisk luft och lite rörelse.
Klockan var halv sju, en ynka halvtimme före läggdags, så pyjamasen fick hon behålla, men på med overall och andra behövliga attiraljer och ut i snön för att utföra uppdrag.

Först tog vi oss runt huset genom att gå där det låg minst snö, sedan gick vi runt bilarna, för att sedan gå hela vår väg åt båda hållen, klättra i snöhögar och slutligen gå ut i skogen och gå förbi fem träd. Någonstans mitt i äventyret konstaterade hon att det inte gjorde ont längre, och sista uppdraget var hennes eget påhitt. Jag lyckades med andra ord!

Dagens uppdrag var att få upp hennes far på vinden för att hämta ner pulka och snowracer, och sedan fick jag springa upp och nedför gatan med en överlycklig fyraåring på en snowracer i hasorna.
Hon är en riktig fegis, men den lilla backen från vår uppfart ner mot vägen var den perfekta utmaningen för henne, och när jag väl kommit på det slapp jag springa så långt.
Pulkan fick följa med till mormor och morfar, där hon också fick åka spark innan hon vilt protesterande följde med hem.

I morgon har vi bokat in en vinterpromenad med faster. Snowracern (eller pulkan) följer med, och kanske hittar vi en passande backe. Det känns som att vi har kommit ur slappandet! =)

Nytt år...

Jaha, så var det alltså 2010.
Nyårsvakan blev helt alkoholfri, på grund av en amma, en chaufför och två smått förkylda respektive. Det kändes liksom inte befogat att besöka systemet eller att ordna två olika välkomstdrinkar med det underlaget. Och nykterheten ger ju en del positiva bieffekter, inte minst så här dagen efter. Visst är vi trötta, men utan bakfylla är alla dagen-efter-göromål lite lättare att hantera. =)

De flesta av göromålen kommer jag visserligen undan, eftersom jag tillbringar mycket tid i soffan med lillan. Och det räknas inte ens som slappartid, eftersom jag ser till att det lilla livet får näring. Hennes far får därför finna sig i att ta de värsta smällarna, dock med den fördelen att han har rörelsefrihet större delen av dygnet, vilket är ett rätt bra avtal.
Jag röjde i alla fall en del, och gjorde i ordning något av frukosten. Det imponerande diskberget slapp jag, vilket jag är tacksam för!

Nyårsvädret var idylliskt, och den påtvingade promenaden med vagnen, eftersom lillan numera vägrar somna på dagarna, kändes inte så betungande. Jag hade gärna varit ute länge, men strax efter avfärd insåg jag att jag glömt reflexer, och min stora motvilja mot att bli påkörd fick mig att ta den korta rundan. Ändå återkom jag till hemmet märkbart uppiggad, och möttes av en nygjord caffe latte, vilket inte gjorde saken sämre!
Ytterligare grädde på moset är att lillan fortfarande sover, efter tre timmar.

På det stora hela känns årsskiftet som en lyckad tillställning.

RSS 2.0